Family Park

Ett litet nöjesfält mitt i Calpe. Åk attraktionerna passar barn och mindre barn. Men det finns lite att göra även för äldre. Bra avslut på en familjekväll.

Entrada Family park

Kategorin Lägenhet/ Villa att hyra i Calpe

Under denna kategori får ni gärna anonnsera ut era semesterboendenni Calpe med omnejd. Sidan kommer då och då marknadsföras mot de nordiska länderna. Mun mot mun metoden sprider också dessa möjligheter.

Antingen så lägger ni in en kommentar här i detta inlägg eller så mailar ni mig på Calpe-bloggen@cercasita.com

Förresten intresserad av en mycket modern tvårummare med öppen kökslösning bara 100 m från stranden mitt mellan hamnen och stadskärnan. Hör av dig jag förmedlar kontakt.

Gamla staden- Calpe

Calpe bestod ursprungligen av den muromgärdade gamla staden runt kyrkan och en enda gata (nuvarande Avenida Gabriel Miró) som leder ner till havet. Det har traditionellt varit en fiskeby med fiskebåtarna skydd under Peñon de Ifach tills hamnen byggdes.

Det bästa man kan göra i Gamla stan i Calpe är att gå runt på denna charmiga plats och upptäcka varje hörn. Du kan följa den skyltade turistvägen och spatsera på de små smala kullerstensgatorna, gränderna fulla av vackra växter och blommor , den spanska trappan eller besöka de gamla stadsmurarna, kyrkorna och de antika romerska ruinerna.

En av höjdpunkterna i Gamla stan i Calpe är Torre de la Peça, belägen på Plaza de la Vila, som var en del av den dubbla försvarsmuren med artilleri som försvarade staden på 1400-talet och för närvarande huserar Museo del Coleccionismo . Under turnén kan du också besöka Iglesia parroquial de nuestra Señora de las Nieves, en unik församling som också ligger på Stadstorget i hjärtat av den historiska stadskärnan. Museo de Historia y Arqueología de Calpe , som ligger på Calle Santísimo Cristo, är den perfekta platsen för att upptäcka hemligheterna från det förflutna i denna vackra stad.

Längs gatorna kan vi se flera väggmålningar och färgglada mosaiker på väggarna , bland vilka höjdpunkterna Mosaico Mural på fasaden av turistbyrån, av målaren och Alicantino muralist Gastón Castelló som representerar hans syn på staden Calpe.

När kvällen kommer hittar du i den gamla staden fler små trevliga restauranger med bord direkt på gatan. Pittoreskt så det förslår.

Calpe Historia

Det finns några lämningar som vittnar om närvaron av invånare i regionen Calpe under förhistorisk tid; några lämningar går tillbaka till bronsåldern. De första byggnaderna introducerades av iberierna, byggda på höjderna

Penyal d’Ifac (på spanska Peñón de Ifach ) var den naturliga utsiktsplatsen för invånarna som bodde i de omgivande områdena. En annan utkiksplats var berget Morro de Toix, från vilket Mascarat-ravinen, en viktig passage längs kusten, kunde kontrolleras. Området fick i betydelse under romaniseringen av den iberiska halvön . Stadens närhet till havet gynnade marin handel och fiskfabriker. Bevis finns på den historiska platsen Els Banys de la Reina (drottningens bad).

Efter att araberna erövrat Iberia byggde de ett slott med utsikt över Mascarat-ravinen. När området erövrades av kronan av Aragonien upprätthölls den muslimska administrationen: små townships avskilda och skyddade av ett slott eller fästning. Därför var invånarna i regionen beroende av slottet Calpe.

År 1290 kom Calpe under kontroll av den aragonesiske amiralen Roger av Lauria , som beordrade att en by vid namn Ifach skulle byggas i närheten av Ifachklippan. År 1359 orsakade striden mellan den dåvarande monarken Peter IV av Aragonien och Peter I av Kastilien i kriget mellan de två petrarna Ifac förstörelse och en ökning av befolkningen i Alqueria (från arabiska Al-garya , vilket betyder ” liten stad”). Denna lantliga byggnad, vanligtvis byggd på bergssidor, är av stram karaktär och enkel design. Den består av högst en eller två våningar, med bara ett galleri.

År 1386 delades den administrativa enheten av slottet i Calpe i de städer som för närvarande är kända som Benissa , Teulada , Calpe och Senija. Staden plundrades av Barbarys pirater 1687. 290 stadsbor tillfångatogs och fördes till Algeriet, där de satt i fängelse i fem år, tills de befriades i utbyte mot guld och frigivningen av piratfångar. Då hade staden 18 hus innanför slottsmurarna och cirka 350 invånare. På 1600-talet skedde en ökning av befolkningen, vilket gav upphov till konsolideringen av Calpe.

Mot mitten av 1700-talet uppstod flera projekt för att bygga en ny befäst mur runt staden eftersom den ökade befolkningen tvingade många invånare att bo utanför skyddet av de befintliga murarna. Under 1800-talet utvecklades byn västerut

Under andra hälften av 1800-talet började fiskeindustrin ta fart i hela regionen. Byggnader, som Fiskarkooperativet, byggdes och fungerade vid sidan av flera befintliga fabriker från slutet av 1700-talet. 

1918 sanerades El Saladars saltängar och saltproduktionen kunde återigen ske. Tack vare tidens tekniska innovationer konstruerades större fiskefartyg. De första små hotellen uppstod i området kring Els banys de la Reina och Racó-stranden. Sommarturisthandeln ökade avsevärt med byggandet av Ifach Parador 1935.

Mellan 1945 och slutet av 1950-talet byggdes många semestervillor och små hotell för att ta emot den blomstrande sommarturisthandeln

Polis

OBS! är du i nöd kan du alltid ringa 112!

Polisen i Spanien är organiserad på tre nivåer, nationellt, regionalt och kommunalt. Huvudansvaret för polisväsendet åvilar de nationella poliskårerna som bägge lyder under samma generaldirektör. Vissa av de autonoma regionerna har dock regionala poliskårer med stora befogenheter.

Nationell nivå

Guardia Civil, Spaniens paramilitära poliskår, hade år 2004 73 000 poliser.

Policía Nacional, Spaniens nationella civila poliskår, som huvudsakligen är verksam i städerna, hade 2006 ca 50 000 poliser.

Polis i Calpe

Policia Local

‎Den lokala poliskåren i Calp har som främsta mål är att erbjuda medborgarna en effektiv och kvalitativ offentlig service inom ramen för lagen.
‎De står till ditt förfogande för att begära eller begära omedelbart ingripande från den lokala polisen för tjänster relaterade till deras funktioner i:‎

  • ‎Trafiksäkerhet: Trafikolyckor.‎
  • ‎Medborgarsäkerhet: Skydd av egendom och människor.‎
  • ‎Grannskapets samexistens: Efterlevnad av kommunala förordningar.‎
‎ Adress

Avenida de Europa, 15
03710 Calp, Alicante

‎Kontor: (+34) 965 839 000‎
‎ Nödsituationer: 112 (24 timmar)‎

policiadecalidad@ajcalp.es

‎Kontorstid: Måndag till fredag från 08:00 till 15:00 h.‎

Guardia Civil

Guardia civil är det som mest motsvarar den vanliga polisen i Sverige. Det är här du anmäler brott.

Civilgardet är ett allmänt säkerhetsorgan av militär karaktär och nationell omfattning som ingår i de statliga säkerhetsstyrkorna och -organen.

Uppgifter:

  • Säkerställa efterlevnad av lagar och allmänna bestämmelser, utföra de order som tas emot från de behöriga myndigheterna, inom ramen för deras behörighet.
  • Hjälpa och skydda människor och säkerställa bevarande och förvaring av tillgångar som av någon anledning är i en fara.
  • Övervaka och skydda offentliga byggnader och anläggningar som kräver det.
  • Säkerställa skydd och säkerhet för höga personligheter.
  • Upprätthålla och återställa , där så är lämpligt, ordning och säkerhet.
  • Förhindra att kriminella handlingar begås.
Polisstation Guardia Civil

Conde de Altea, 31, 03710, Calpe (Alicante) 

+34 965 830 080

Öppet dygnet runt

Vandra i bergen

Vandring, som är känt som senderismo på spanska, är en aktivitet som människor har gjort i många århundraden. Och Spanien är en av de vackraste och mest mångsidiga platserna att njuta av det! Det finns många välkända stigar spridda över den spanska landsbygden såväl som mindre kända kortare stigar som är lämpliga för dem som söker relativt enklare utflykter. 

Vandra i Calpe

Till en börja med behöver du inte åka iväg med bil för dina första vandringar. Du startar i Calpe och kan vandra norrut genom staden upp till Mirador Morro de Toix. Från starten kan du vandra längs havskanten genom villaområdena. Vackert.

Sierra de Olta

Precis ovanför Calpe finns berget Olta. Där finns fina vandringsleder som också ansluter till andra leder. Runt berget finns en fin drygt fyra km lång vandringsled.

Karta. Vandringsled OLTA

Sierra de Oltà, i Marina Alta-regionen, är en ganska blygsam höjd om vi jämför den med Sierra de Bèrnia, dess ”storasyster”.

Trots detta är det en utmärkt utsiktsplats att se ut över Alicantes norra kust. Från Serra Gelada till Montgó, genom Morro de Toix, Peñón de Ifach och, med lite tur, kan man se ”närliggande” ön Ibiza.

Denna lilla pärla, som ligger mellan kommunerna Benissa och Calpe, är mycket populär i provinsen Alicante, trots sin blygsamma maxhöjd på 587 meter.

Du kan promenera från Calpes playa upp till toppen och vara nere igen på fyra timmar. Eller så kan du vandra runt hela berget.

Ovanför Calpes järnvägsstation där finns det en campingplats. Från denna camping är ett antal spår utmärkta. Utmärkta platser för fågelskådning. Uppe på höjden betar bergsgetter fritt. De är inte alltid så vänliga.

En lite mer utmanande vandringsled är denna drygt 7 km långa leden runt toppen.

Peñón de Ifach

Att vandra upp för den röda vägen upp till Calpes topp är ett måste. Det är ingen svår klättring men försiktighet krävs. Olyckor inträffar. Från toppen har du mycket fin utsikt åt alla håll. Det tar cirka fyra timmar att promenera upp till toppen och tillbaka till centrala Calpe. Tänk på bra skor och vätska. Du måste reservera ditt besök på toppen. Se nedan!

Karta över Penyal d´Ifac med röda rutten utmärkt.

Rekommendationer till besökaren.

För en större njutning av besöket i naturparken, rekommenderas att följa följande råd:

  • Ta med lämpliga fjällskor eller liknande (användning av flipflops eller högklackade skor rekommenderas inte). Du slipper skador.
  • Ta med tillräckligt med vatten för hela rutten , eftersom det bara finns källor i början av stigen upp. Tänk på att det inte finns några vattenautomater inne i Naturparken.
  • Tänk på att efter en gång genom tunneln, är det inte tillåtet att fortsätta för de under 18 år .
  • Ta reda på i förväg om resplanen att följa och väderprognoserna . 
  • Om du går ensam , berätta för någon om resplanen du planerar att ta.
  • På sommaren, börja rutten tidigt på morgonen , undvik timmar med maximalt solsken. Skydda dig från solen.
  • Ladda mobiltelefonen innan du åker . Nödtelefonnumret är 112 .
  • Undvik att natten överraskar dig i bergen.
  • Kontakta parkens personal för guidade turer .

Penyal d’Ifac, är en av de mest kända platserna på Alicantes kust. Beläget i Marina Alta-regionen, tillhör det kommunen Calp. Formad av en enorm kalkmassa som är 1 km lång, faller den brant ner i havet från sin maximala höjd av 332 m. Penyal d’Ifac har varit en symbol sedan urminnes tider. Det råder ingen tvekan om att det var ett mycket viktigt visuellt landmärke för de primitiva navigatörerna i Medelhavet, som säkert tillskrev det en viss symbolik. Senare blev Penyal en privilegierad övervakningsplats mot piratintrång på marinens kust, och användes av invånarna som ett vakttorn och tillflyktsort. Efter att tunneln som korsar en av dess väggar på den nordöstra sidan öppnades i början av förra seklet, är det möjligt att klättra en stig med olika svårighetsgrader till toppen. Med sina 53,3 skyddade hektar kan vi bekräfta att det är en av de minsta europeiska naturparkerna. 

I sina observationer (1795) visste botanikern Cavanilles hur man uppskattar den rika floran och faunan i detta naturmonument.

I sin omedelbara omgivning sticker Salinas de Calp ut, en gammal lagun, 18,76 Ha lång, som på grekisk tid nådde från El Penyal till de närmaste bergen, och som senare stängdes av med en avspärrning och fylldes med vinden av sand. Denna lagun skulle senare omvandlas till saltslätter, vars saltutvinning definitivt skulle överges på 1900-talet. 

För närvarande ingår saltlägenheterna i katalogen över våtmarker i Valencia. På dess västra sida hittar vi den så kallade ”Príncipe de Asturias” ekologiska promenaden, en enkel men imponerande strandpromenad som gränsar till en del av Penyal.

Alla dessa egenskaper gör den till den mest besökta naturparken i Valencia, med cirka 100 000 människor om året och har gjort det möjligt för detta skyddade naturområde att förklaras som ett av de ”7 underverken i Valencia” 2008.

Gräns för antal besökare på RÖDA RUTTEN.

(Väg till tunneln och toppen)

Det finns ett decreto som fastställer en kvot på 300 dagliga besökare på vägen till toppen. Därför används ett bokningssystem för att komma åt denna resplan.

Bokningar kommer att göras elektroniskt och kan begäras samma dag, så länge det finns lediga datum. De kommer att vara personliga och ej överlåtbara och kan när som helst krävas av en myndighets ombud.

Serra de Toix

Morro de Toix är fortsättningen av bergskedjan Sierra de Bernia mot havet och är också den naturliga gränsen mellan regionerna Marina Alta och Marina Baja.

Från norra sidan finns en vacker panoramautsikt över staden Calpe, liksom Morairabukten, Cumbre del Sol i Benitachell, Montgó Natural Park och även, på klara dagar, ön Ibiza.

På södra sidan kan vi se Marina Greenwichs yachthamn, den vackra staden Altea och skyskraporna i den närliggande staden Benidorm. Inåt landet kan vi se Puig Campana, bergskedjan Ponoig och växthusen i Callosa d’en Sarrià.

Parkeringsområdet där vandringen till Mirador de Toix börjar kan nås antingen via N-332 vägen genom tillfarten till Maryvilla bostadsutveckling, eller genom att gå uppför de labyrintiska vägarna i Maryvilla bostadsutveckling från Puerto Blanco.

Platsen där vi lämnar vårt fordon är följande: 

Vandringsleden är cirka 3,5 km med underbar utsikt och ganska lätt att vandra.

El Sendero Ecológico de Calpe – Den ekologiska vandringsleden

Denna drygt 8 km långa led går precis intill havet från Calpe till Benissa. Underbar utsikt över skyddad natur. Startpunkten är precis norr om Fossa stranden.

Den ekologiska vandringsleden

Sjukvård i Calpe

OBS! är du i nöd kan du alltid ringa 112!

Allmän sjukvård

Calpes vårdcentral heter Centre de Salut de Calp. Det är den allmänna vårdcentralen i källaren finns en akutmottagning. Urgencias. Erfodras sjukhusvård skickas men till det allmänna sjukhuset i Denia. Hospital de Dénia-MarinaSalud. När du besöker den allmänna vården visar du ditt blå försäkringskassekort som du får från försäkringskassan. Det är spanska som är förstaspråk på dessa inrättningar. Precis som vi talar svenska på våra sjukhus hemma i Sverige. Även om en del läkare talar engelska så är det inte något du kan räkna med.

Privat sjukvård i området.

Det finns många privata läkare och sjukhus i området. De två stora privata sjukhusen är Hospital Clinica Benidorm och IMED Levante de ligger båda två i Benidorm. De har skandinavisk talande personal. HCB har dessutom en liten mottagning vid busstationen i Calpe och IMED har en klinik i Teulada. Har du en reseförsäkring eller betalar din sjukvård själv är dessa ett alternativ till den spanska öppna sjukvården.

Pengar

Billigast är väl att använda kort i butik och restauranger. Vill du ändå ha kontanter så använd de bankomater som är knutna till bank. De så kallade ATM undviker jag. De är dyra. Använder du svenska bankkort så blir det ju en avgift ca 1,8 euro. Tror att bankinter är billigast. Sedan får du välja om du vill att den spanska banken ska växla. Blir som regel dyrare än om du gör uttaget i euro.

Restaurante Baydal

Den äldsta restaurangen i Calpes hamn. De har samma recept sedan 1941 och serveras mycket traditionell mat. Kan rekommenderas!

Tre tusen pesetas och tillstånd. Baydals behövde dessa två saker för att starta upp sin hamnbar i Calp. Detta kapital skulle gå till att täcka arbetet med en byggnad belägen på ett litet stenigt område som år senare skulle ockupera den nya vågbrytaren. Jaime Baydal berättar: ” Juanito ”La Mana” -Juan Zaragocí− bad oss ​​om tre tusen pesetas för att påbörja arbetet. Juanito hade återvänt från Orán och lovade oss att han skulle bygga ett smideshus för oss på ”roqueta”, det starkaste huset i Calp . Baydals önskan att återvända fick ett eko hos vissa lokalbefolkning: Francisco ” Terrer ”, Juan Avargues och motorvägsförmannen Amorós. ”Terrer återvände från Benissa med de tre tusen pesetas vi behövde, han hade båtar… och koncessionen gavs till oss av en väg-, kanal- och hamningenjör genom själva Amorós ”. Projektet gick äntligen vidare. Arbetet bestod av en konstruktion upphöjd på en betongbas, med en ungefärlig bebyggd yta på 40 m2. Detta utrymme var uppdelat i en bar- och diskdel (2 linjära meter), ytterligare ett kök och ett fristående rum på cirka 7 m2, där familjemedlemmarna skulle övernatta under sommarsäsongen. Terrassområdena skyddades med nästan handgjord installation av vass och tallgrenar.