Ris och Paella

Spanskt ris

Efter en enda blick på en spansk meny är en av slutsatserna du utan tvekan drar angående köket är att det finns en hel del ris. Ris är helt avgörande för landets matlagning, vilket kanske har att göra med att Spanien faktiskt är den näst största producenten av ris i Europa. Riset kom till den iberiska halvön med morerna på 700-talet. Det spanska ordet för ris – arroz -visar på spannmålets historia eftersom det kommer från arabiskan al arruz. Tretton århundraden senare är det ingen överraskning att spanskt ris är så betydande i den spanska kosten!

Paella
Det finns massor av paellasorter, men vem som helst från Valencia – den regerande paellastaden – kommer att berätta att det finns två ”äkta” paellor. Dels paella valenciana, gjord på spanskt ris, kyckling, kanin, tomater, paprika, gröna bönor, olivolja, saffran och ibland kronärtskockor och ärter.

Dels Paella marinera (skaldjurspaella), som tillagas med spanskt ris, musslor, bläckfisk, räkor, hummer, musslor, vitlök, olivolja, tomater, saffran och alla andra skaldjur som kastas in där. Paella är stora spanska risrätter som är avsedda att delas mellan minst två personer – titta på storleken på den normala paellapanna som placeras framför dig och du kommer snabbt att förstå varför!

Arroz con leche
En utsökt spansk risdessert är arroz con leche, ett klassiskt föremål på vilken spansk dessertmeny som helst. Gjord genom att koka spanskt ris i mjölk och socker, tillsätt citronskal eller kanel för både extra smak och en himmelsk arom. Oavsett om den äts varm under vintern eller kyld under sommaren, kommer denna ljuvliga dessert säkerligen att tillfredsställa din sötsug!

Lämna ett svar